Overzicht nieuws en opinie

ACV laat van zich horen
ACV-Persbericht
In 2016 is de loonkloof tussen België en zijn buurlanden weggewerkt. België zal zelfs een loonvoorsprong hebben ten opzichte van zijn belangrijkste handelspartners. Tegen eind 2016 voorspelt de CRB een positieve loonkloof van 0.3% voor België. Deze cijfers sterken het ACV in zijn overtuiging dat een indexsprong nutteloos was. Het ACV wil nu ook opnieuw een debat op gang brengen over alle componenten van de concurrentiepositie. Deze is immers van veel meer afhankelijk dan enkel de loonontwikkeling.
    Lees meer
    ACV-Persbericht
    Het Franse voorzitterschap heeft een huzarenstuk gerealiseerd. Maar voor het klimaat zal het niet genoeg zijn. De transitie naar een koolstofarme en veilige toekomst met 100% hernieuwbare energie is reeds gestart met progressieve bedrijven, bezorgde burgers en vele organisaties aan het roer. De beleidsverantwoordelijken van 195 landen hebben echter een historische kans gemist om vanuit het beleid de leiding te nemen over deze transitie. Er blijft te veel vrijheid blijheid, er wordt te weinig geld vrijgemaakt en over mensenrechten of rechtvaardige transitie wordt niet eens meer gesproken.
      Lees meer
      2015-12-10 Fed up to get peanuts
      Op de Internationale dag van de Mensenrechten, deelden de Schone Kleren Campagne en achACT in de Nieuwstraat zakjes met pinda´s uit. Met deze actie willen de twee netwerken Belgische burgers en consumenten bewust maken van de magere lonen van Cambodjaanse kledingarbeiders: zij zijn niet meer tevreden met peanuts. In volle koopjesperiode werden shoppende mensen uitgenodigd via Facebook, Twitter en mail H&M, Zara, C&A en Levi´s, de belangrijkste afnemers van kleding in Cambodja, te vragen de lonen van werknemers in hun toeleveringsketens te verhogen.
      Lees meer
       151208 FTT Financiële transactie taks
      DEC 8

      Open brief: België moet gaspedaal indrukken voor financiële transactietaks

      Op 8 december vindt een Brussel een topvergadering van ministers van financien plaats. Op de agenda staat ook de concrete invulling van de FTT ofwel de financiële transactietaks. Samen met collega's uit het brede middenveld schreef ACV een open brief aan premier Michel met de vraag om snel tot een akkoord te komen. Bovendien vragen we een sterk engagement om de middelen die de FTT oplevert deels aan te wenden voor klimaatfinanciering. Dergelijk engagement zou een bijzonder krachtig signaal betekenen in de discussie over klimaatfinanciering in Parijs. 
      151208 Klimaatconferentie Parijs
      DEC 8

      Blog klimaatconferentie: Sommige sponsors COP21 zijn niet groen en anti-syndicaal

      ACV-adviseur Bert De Wel blogt vanuit de Klimaatconferentie. De organisatie van de klimaatconferentie COP21 is een gigantische onderneming. Bijna 50.000 mensen zitten gedurende twee weken samen om de toekomst van ons klimaatbeleid te bepalen. Om de praktische organisatie gefinancierd te krijgen heeft de Franse overheid een beroep gedaan op ‘corporate sponsors’. 
      Chris Serroyen hoofd ACV-studiedenst
      DEC 5

      Opiniestuk: Het Trojaanse paard van de flexi-jobs

      Die flexi-jobs moesten er komen. Om de horecalobby te vriend te houden, als zoveelste compensatie voor de invoering van de witte kassa’s. En met de nieuwe coalitie eindelijk doorgeduwd als flexi-jobs. Met uitdrukkelijk de bedoeling een precedent te creëren voor andere sectoren. No rules, no limits, just freedom?
      2015-12-04 Campagne sociale bescherming - Guy Ryder
      Guy Ryder zelf, topman van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) was op 4 december speciaal naar Brussel afgezakt om de Belgische campagne ‘sociale bescherming voor iedereen’ te ondersteunen. Hij hield een knalspeech in het federale parlement. Met het eerste campagnejaar bijna achter de rug en het tweede jaar in het vooruitzicht werden ook officieel de aanbevelingen van de campagne aan de regering overhandigd. En minister van Ontwikkelingssamenwerking De Croo stuurde zijn kat
      Lees meer
      ACV lijst 3 - nummertrekking sociale verkiezingen 2016
      DEC 2

      ACV met nummer 3 naar de sociale verkiezingen

      ACV trekt met lijstnummer 3 naar de sociale verkiezingen in mei 2016. Daar besliste een onschuldige kinderhand over. Over de resultaten van deze verkiezingen beslissen de werknemers in de ondernemingen. Ter herinnering: lees en/of download de resultaten van de vorige sociale verkiezingen (2012).
      ACV-Persbericht
      Het ACV is verbaasd over de uitspraken die Federgon vandaag doet. Federgon stelt dat uitzendkrachten vanaf 2016 elektronisch contracten zullen kunnen tekenen. Dit is een voorafname op de nog lopende sociale onderhandelingen voor de uitzendsector. Onderhandelingen waarvan het elektronisch tekenen van contracten, wat op zich een goede zaak is, slechts een onderdeel is. Als contracten elektronisch ondertekend kunnen worden, is het ook logisch dat de 48-urenregel verdwijnt. En dat de sociale inspectie automatisch inzagerecht in de databank van elektronisch getekende contracten krijgt. Over dit alles is, ondanks alle aankondigingen, nog geen akkoord bereikt met Federgon.
        Lees meer
        ACV-interim syndicale premie 100 euro
        Uitzendkracht? Dan heb je wellicht recht op een eindejaarspremie en een syndicale premie. Laat geen centen liggen. Het ACV betaalt aan alle leden-uitzendkrachten die voldoen aan de voorwaarden om de eindejaarspremie te ontvangen ook een vakbondspremie van 100 euro.
        Check de voorwaarden en de te volgen procedure.
        Lees meer
        Online actie voor Cambodjaanse kledingarbeidsters
        Het nieuwe wettelijke minimumloon voor Cambodjaanse kledingarbeiders, 140$ (130€) per maand, is niet genoeg om van rond te komen. De Cambodjaanse vakbondscoalitie eist 177$ (164€) en roept op tot nationale en internationale actie, met een dringende vraag aan de kledingmerken. Je steunt hiermee C.CAWDU, partner van Wereldsolidariteit en ACV. Doe mee!
        Lees meer
        151113 Pray for Paris
        In Parijs vonden in de nacht van 13 op 14 november op 7 plaatsen aanslagen plaats. De beschrijvingen zijn afschuwelijk en schrikwekkend. De aanslagen maakten minstens 140 dodelijke slachtoffers, onschuldige slachtoffers. Hoe geschokt we ook zijn, zwijgen is vandaag voor niemand een optie. Alleen de grootste afstandname van zulke laffe terroristische daden is gepast. Laten we ons leiden door angst, dan geven we ons gewonnen. Angst leidt tot egoïsme en haat en in zo'n samenleving willen we niet leven. Het is nodig dat de hele wereld, landen en organisaties, eensluidend dit geweld krachtig veroordelen en hun blijvend geloof in democratische en menselijke waarden bevestigen. Want alleen zo en alleen samen houden we de dictatuur van de angst buiten. 
        Lees meer
        Qatar WK 2022 fotograaf - Kasper Goethals
        Honderdduizenden arbeidsmigranten uit onder meer Nepal en India worden uitgebuit in Qatar. Zij staan in voor de bouw van de vele WK-stadions en infrastructuur. Qatar organiseert immers het WK 2022. Vakbonden, ACV incluis, hebben al meermaals geprotesteerd tegen de mensonwaardige omstandigheden van de bouwvakkers. Deze week raakte bekend dat de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) de arbeidsomstandigheden gaat onderzoeken. Bij een voor de VN-organisatie ongebruikelijke stemming besliste een meerderheid om een missie naar Qatar te sturen, zo meldt ondervoorzitter Luc Cortebeeck.
        Lees meer
        Educatief verlof
        Met haar aanval op het betaald educatief verlof toont de N-VA nogmaals een totaal gebrek aan respect voor het sociaal overleg. Dankzij het betaald educatief verlof kunnen 50.000 Vlamingen een opleiding volgen. Dit recht verder inperken komt neer op een zoveelste pestmaatregel voor werknemers, en veegt de voeten aan het zonet gesloten Banenpact. 
        Lees meer
        Marc Leemans président de la CSC
        OKT 29

        De beredeneerde waanzin van rechts

        "Het was zo voorspelbaar. Eén jaar lang al zitten de federale en Vlaamse regering in de zakken van wie werkt en wie een pensioen of uitkering heeft. En na hun centen te hebben afgepakt, moeten nu ook hun rechten er aan geloven. Getuige de waanzinnige reeks voorstellen van MR, VLD en N-VA tot reguleren, zeg maar muilkorven, van vakbonden en vakbondsacties." 
        ACV-Persbericht
        Vandaag wordt in de Kamer gestemd over het wetsontwerp flexi-jobs. Opvallend in dit ontwerp is dat de toekomstige flexi-jobbers hun eigen vakantiegeld zullen betalen. Deze voorgestelde oplossing van de regering tart alle verbeelding.
          Lees meer
          ACV-Persbericht
          Het is een evenwichtig akkoord, dat volgens de vakbonden belangrijke accenten legt voor de toekomst. ACV, ABVV en ACLVB benadrukken het belang van het respecteren van de consensus onder sociale partners. Nu de evenwichten zijn gevonden, verwachten we ook dat de Vlaamse regering de afspraken onder sociale partners uitvoert. Er zijn belangrijke afspraken gemaakt over langdurig werklozen, laaggeschoolden jongeren, werken via OCMW's en PWA's en werkervaringstrajecten.
            Lees meer
            Chris Serroyen hoofd ACV-studiedenst
            OKT 19

            Voor het profijt van de bedrijven

            Nu de regering (bijna) klaar is met de taxshift, speculatietaks en besparingen maakt de Chris Serroyen, hoofd ACV-studiedienst opnieuw de balans op: wie betaalt en wie krijgt? Ofwel, "werknemers, bakken jullie maar braaf en zonder morren de koek en verdeel hem vervolgens over de aandeelhouders."
            ACV-Persbericht
            Vanaf volgend jaar betalen bedrijven een kleiner deel van de groenestroomfactuur. De NMBS, gezinnen en kmo’s moeten meer ophoesten. Dat blijkt uit een beslissing die de Vlaamse Regering in alle stilte wil doordrukken. Met deze doorschuifoperatie dreigt de minister het draagvlak voor de energietransitie te ondergraven, zo stellen Samenlevingsopbouw, ABVV, ACV en Bond Beter Leefmilieu.“ ACV stelt: “De Regering beslist opnieuw om bedrijven te ontzien en legt het leeuwendeel van de kosten bij de gezinnen. Een gezin zal in verhouding meer dan 50 keer meer betalen dan een groot bedrijf." 
              Lees meer
              Geef je carrière een vliegende start met ACV GO
              ACV lanceert ACV GO, een uniek lidmaatschap waarmee je als jongere tot 25 jaar kan genieten van alle steun die je nodig hebt bij het begin van je professionele leven. Van loon- en loopbaanadvies tot juridische bijstand, van individuele belangen tot collectieve akkoorden voor alle werknemers. En dat voor maar €10/maand. Ofwel 33 cent per dag. Lees meer over de voorwaarden en check de video.
              Lees meer
              Schone Kleren Campagne overhandigt 149.251 handtekeningen voor een leefbaar loon - M Dechamps
              De Schone Kleren Campagne overhandigde tijdens het Living Wage Now Forum meer dan 149.251 handtekeningen van Europese burgers aan internationale kledingmerken en aan vertegenwoordigers van de Europese Commissie. De petities werden overhandigd in een reusachtige ‘return to sender' box. Europese consumenten geven hiermee een duidelijk signaal: kleren die gemaakt zijn voor een hongerloon sturen we terug naar de kledingmerken.
              Lees meer
              2015-10-13-Schone Kleren Campagne krijgt Europese Prijs van de Burger
              Een belangrijke reden voor het winnen van de prijs is de uitstraling van de Schone Kleren Campagne in 16 Europese landen. De campagne is ondertussen uitgegroeid tot een internationaal netwerk van vakbonden, ngo’s en consumentenorganisaties. De 120.000 handtekeningen die verzameld zijn voor een leefbaar loon, zijn niet alleen een signaal voor de internationale kledingbedrijven maar het is ook een sterk politiek signaal. Kledingarbeiders zijn te waardevol om als gereedschap behandeld te worden. Ze verdienen goede werkomstandigheden, leefbare lonen, een veilige werkplek en sociale bescherming.
              Lees meer
              2015-10-09 CETA protest
              “Ieder van ons moet de ondertekening verhinderen van het eerste trans-Atlantisch handelsverdrag tussen de EU en Canada,  dat de kwaliteit van onze jobs, onze gezondheid en onze democratie bedreigt”. Dat is de boodschap die de mensenrechten- en consumentenorganisaties, de vakbonden, de gezondheids- en milieuverenigingen en de Noord-Zuidorganisaties deze week, één jaar na de afronding van de onderhandelingen van dit verdrag,  tijdens een actie aan de 6 Belgische regeringen gebracht hebben.
              Lees meer
              151009 Red onze treinen
              Het Plan Galant, maatregelen die een aanslag zijn op het vervoer en je portefeuille. Zou je je facturen nog kunnen terugbetalen én je nog extraatjes kunnen veroorloven als je inkomen met 20% zou verminderen? Neen, niemand kan meer met minder… Maar dat is wat minister Galant van de Belgische Spoorwegen verwacht. ACV-Transcom lanceert de campagne 'Red de treinen' tegen dit onrealistische besparingsplan van minister Galant. Red de treinen: teken de petitie.
                
              Lees meer
              ACV-Pieter en Eva
              De vele besparingen liggen zwaar op de maag van de mensen (jongeren, gezinnen, werknemers, gepensioneerden, uitkeringsgerechtigden…). Het jaarlijks inkomensverlies loopt al snel op van een paar honderd euro tot ruim 1000 euro. ACV maakte een betrouwbare berekeningstool die op basis van de Vlaamse en federale regeringsmaatregelen - positieve en negatieve - de kost per jaar berekent op basis van jouw profiel (man, vrouw, gezinssituatie, kinderen, werk, uitkering enz.). 
              Lees meer
              Manif 7-10-15 ACV-pamflet Jongeren in verzet
              1 jaar Michel en Bourgeois: niets te vieren. Verhoging inschrijvingsgeld hogeschool, hervorming kinderbijslag, duurder openbaar vervoer, beperking recht op inschakelingsuitkering, kortingsbeleid werkgevers en bovenal: géén jobgaranties. Spreek af met vrienden en zak gezellig mee af naar Brussel op 7 oktober. Er wordt vervoer ingelegd vanuit de ACV-Verbonden.
              Lees meer
              ACV-Persbericht
              28 september was er de tweede septemberverklaring van minister-president Bourgeois. Het ACV blijft met die septemberverklaring zwaar op zijn honger zitten. “De minister-president haalt veel mooie woorden boven, maar mist zijn kans om het beleid bij te sturen in sociale richting” stelt nationaal secretaris Ann Vermorgen vast. 
                Lees meer
                150920 Manifiesta
                SEP 20

                Marc Leemans over Owen Jones...

                De voorbije dagen brachten zowel De Standaard als De tijd een interview met de Britse auteur Owen Jones over zijn nieuwe boek ‘Het establishment’. Jones stelde op Manifiesta de Nederlandse vertaling van zijn boek voor. ACV voorzitter Marc Leemans zorgde voor de inleiding. 
                ACV 2015-09-17 Alle arbeiders op weg naar gelijke rechten bij ontslag
                In juni 2014 dienden de vakbonden een vordering in bij het Grondwettelijk Hof tegen de aanhoudende discriminatie bij ontslag van bouwvakkers op mobiele werkplaatsen. Het Grondwettelijk hof deed vandaag uitspraak. En het volgde de vakbonden in hun argumentatie: de kortere opzegtermijn voor bouwvakkers is discriminatie.Vanaf 1 januari 2018 krijgen alle arbeiders gelijke rechten bij ontslag.
                  Lees meer
                  Schone Kleren - Petitie Leefbaar loon
                  Van een t-shirt dat voor 29 euro in de rekken ligt, gaat slechts 18 eurocent naar de werknemer in productiefabriek. Dat betekent dat een verdubbeling van het loon geen bedreiging vormt voor de winstmarges van de kledingbedrijven. Steun de campagne van Schone Kleren en Living Wage Now. Help mee om een leefbaar minimumloon voor kledingarbeiders wereldwijd op de agenda te zetten bij de fabrieken en regeringen. Teken de petitie! 
                  Lees meer
                  Grensarbeid Belgie-Nederland-vlaggen
                  SEP 15

                  Grensarbeid in Nederland: je rechten en plichten

                  Grensarbeider? Woon je in België en werk je in Nederland? Let op je rechten en plichten. ACV organiseert een aantal infobijeenkomsten voor haar leden over fiscaliteit. Wat zijn de gevolgen van de nieuwe Nederlandse wetgeving voor werknemers die wonen in België en werken bij onze Noorderburen?
                  Betaalde feestdagen
                  SEP 7

                  Nieuwe feestdagreglementering voor uitzendkrachten

                  Op aandringen van ACV en na positief advies van het paritair comité voor uitzendarbeid, zijn uitzendkantoren nu verplicht feestdagen te betalen wanneer de feestdag valt tussen twee dagen waarop de uitzendkracht onder contract is via hetzelfde uitzendkantoor bij dezelfde onderneming. Het KB dat dit regelt werd inmiddels ook gepubliceerd. Check de details, de handige voorbeelden en sta op je rechten als uitzendkracht...
                  ACV 2015-09-01 Snel oplossing nodig voor fiscale afroming van verhoogd vakantiegeld voor invaliden
                  Op 1 september verhogen heel wat sociale uitkeringen en pensioenen. Dit in uitvoering van het sociaal akkoord dat het ACV met de werkgevers afsloot. Ook het vakantiegeld voor gepensioneerden en langdurig invaliden werd in dit kader in mei fors verhoogd. Voor een deel van de langdurig invaliden dreigt die verhoging van het vakantiegeld echter volledig fiscaal afgeroomd te worden. Ziekenzorg CM en ACV willen hiervoor snel een oplossing. 
                    Lees meer
                    ACV 2015-08-31 3000 werkloze jongeren zonder diploma verliezen op 1 september recht op inschakelingsuitkering en kinderbijslag
                    “Voor deze jongeren, die het vaak al zeer moeilijk hebben,  moet er dringend een oplossing komen” zegt Tom Vrijens van ACV-Jongeren. “Een goede start van de loopbaan is essentieel. Door jonge werkzoekenden een inschakelingsuitkering en begeleiding te ontzeggen, blijft deze valse start een litteken doorheen hun hele loopbaan. Alle werkzoekenden die door VDAB begeleid worden, moeten opnieuw recht openen op een inschakelingsuitkering. Ook het plan van Vlaams minister  Crevits om de combinatie leren-werken te hervormen en versterken, is een veel betere aanpak dan het huidige negatieve afpakbeleid.“ 
                      Lees meer
                      Chris Serroyen hoofd ACV-studiedenst
                      JUL 26

                      Opiniestuk: Deze taxshift is een misser van formaat

                      Dit is een taxshift, deels taxcut, op de kap van de werknemers en de gerechtigden op sociale uitkeringen. Enkel de allerlaagste lonen worden een beetje ontzien, met overigens nog onduidelijke modaliteiten. De modale werknemers, de gepensioneerden en de andere gerechtigden op sociale uitkeringen zijn dik de pineut. 
                      ACV 142015-07-23 Tax-shift werd tax-misser
                      Met een shift binnen de portemonnee van de gewone mensen ontziet Michel I voor de zoveelste maal de portefeuilles van vermogenden. Grote winnaars van deze tax-miss(er) zijn de werkgevers en vermogenden. Werkgevers krijgen nog maar eens lastenverlaging geserveerd, zonder enige voorwaarde van jobcreatie. Vermogenden ontsnappen opnieuw aan een proportionele en solidaire bijdrage. Deze coalitie mist een grote kans inzake rechtvaardige fiscaliteit. Deze liberale tax-shift is een grote sociale tax-miss(er).
                        Lees meer
                        ACV 2015-07-22 Minister Muyters veegt goed werkend diversiteitsbeleid van tafel
                        Het decreet ‘evenredige arbeidsdeelname’ (EAD) heeft ondanks 13 jaar focus op kansengroepen niet gewerkt, zo stelt Vlaams minister Muyters (N-VA). ‘We moeten inzetten op individuele competenties’, luidt zijn conclusie. Minister Muyters en de Vlaamse regering trekken met een vorige week goedgekeurde conceptnota radicaal een streep door het huidige EAD-beleid. Ze laten zich in geen enkel geval leiden door de resultaten van de wetenschappelijke evaluaties die zij zelf bestelden over dit beleid. De kansengroepen en de sector blijven verweesd achter door deze beslissing, terwijl het verder verbeteren van de arbeidsmarktpositie van kansengroepen nodig blijft.
                          Lees meer
                          ACV 2015-07-16 Akkoord voor arbeidsgeneeskunde op maat
                          De  soap rond de herfinanciering van de arbeidsgeneeskunde, een discussie die al twee jaren aansleept,  heeft zijn ontknoping bereikt. Dat gebeurt met advies nr. 184bis van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk. Voortaan wordt voor arbeidsgeneeskunde en preventie voor elke werknemer in een onderneming, arbeider of bediende, eenzelfde bedrag betaald. 
                            Lees meer
                            2015-07-03 Voer mee actie tegen kinderarbeid in India
                            De National Domestic Workers Movement (NDWM) uit India voert momenteel actie tegen kinderarbeid, samen met andere kinderrechtenorganisaties in het land. De huidige Indiase regering wil de Wet op kinderarbeid uit 1986 wijzigen zodat kinderen onder 14 jaar mogen werken in hun vrije tijd (na school, in vakanties). Deze wetswijziging druist in tegen internationale conventies rond kinderarbeid en is nefast voor de ontwikkeling van kinderen. 
                            Lees meer
                            Marc Leemans président de la CSC
                            JUL 2

                            De fiscale onrechtvaardigheid van de regering

                            "Deze regering geeft geen moer om fiscale fraudebestrijding", aldus onderzoeksrechter Michel Claise vorige zaterdag in De Standaard. Hij had het breder kunnen formuleren. Deze regering slaagt er niet in enige geloofwaardigheid op te bouwen als het gaat om fiscale rechtvaardigheid. De taxshiftsoap lijkt dat alleen maar te bevestigen. 
                            Temperatuur-te warm om te werken
                            Mag je thuisblijven van je werk als een hittegolf het land overspoelt? Nee, maar je werkgever moet wel voorzorgen nemen. Werkgevers moeten zich voorbereiden op warmte en niet wachten tot de eerste hittegolf het land bereikt Hopelijk is jouw werkgever klaar voor de komende hittegolf... 
                            Lees meer
                            TTIP
                            Mensenrechtenorganisaties hebben zich aangesloten bij de brede Belgische coalitie van vakbonden, ziekenfondsen, consumentenorganisaties, koepels voor milieu- en ontwikkelingssamenwerking om de opschorting van de TTIP-onderhandelingen te vragen en nieuwe onderhandelingen enkel op te starten met voorwaarde van een totaal ander mandaat. Samen pleiten ze voor de onmiddellijke opschorting van de huidige onderhandelingen, vooral om de fundamentele rechten en vrijheden in trans-Atlantische context te vrijwaren. Laat van je horen en voer online mee actie.
                            Lees meer
                            2015-06-24-Actiedag sociale dumping
                            Met de meeting ondersteunen de vakbonden hun campagne-eisen tegen sociale dumping. Misbruik van de detacheringsregels waarbij werknemers uitgestuurd worden naar andere landen om er te werken aan hongerlonen en zonder sociale bescherming, leidt tot dumping of concurrentievervalsing.  Door sociale dumping verliezen niet alleen duizenden werknemers hun job, de arbeids- en loonvoorwaarden die eruit voortvloeien zijn onaanvaardbaar. Deze ‘moderne slavernij’ moet stoppen. Sociale dumping is onmenselijk voor de uitgebuite werknemers. Ook zij hebben recht op een deftig loon. Bekijk ook de fotoreportage.
                              Lees meer
                              2015-06-24-Geen gemeenschappelijk advies over de flexi-jobs in de NAR
                              Vakbonden en werkgevers bereikten op 24 juni in de Nationale Arbeidsraad geen gemeenschappelijk advies over flexi-jobs in de horeca. Dat is bijzonder te betreuren want flexi-jobs zijn een grove schending van het recht op waardig werk en op het recht op sociale bescherming. Het ACV vreest dat de introductie van flexi-jobs in de horeca het paard van Troje is, bedoeld om grote stukken van ons arbeidsrecht en arbeidsbescherming te ontwrichten. 
                                Lees meer
                                ACV 150622 Griekenland
                                Sinds 2010 ligt het lot van Griekenland in de handen van technocraten van het IMF, de ECB en de Europese Commissie. Dit beleid heeft nu wel voldoende bewezen dat het niet werkt. En heeft genoeg menselijk leed aangericht. De Europese leiders en het IMF rekken evenwel de onzekerheid liever nog wat langer en draaien zo iedere kans op herstel vakkundig de nek om. Dit cynisch spelletje heeft lang genoeg geduurd en moet nú stoppen. Wat Griekenland nodig heeft is een realistisch plan voor een haalbare afbetaling van een deel van de schuld, waarbij de rest van de schuld of kwijtgescholden of eeuwigdurend gemaakt wordt aan een lage intrestvoet.  
                                Lees meer
                                ACV 2015-06-19 Regering toont geen respect voor onvrijwillig deeltijdse werknemers
                                JUN 19

                                Regering toont geen respect voor onvrijwillig deeltijdse werknemers

                                Vandaag organiseerde ACV Voeding en Diensten de 8e Dag van de Schoonmaak. Voor meer aandacht en respect voor het werk van poetspersoneel. Maar dat respect komt alvast niet van de regering. Want veel mensen die in de schoonmaak werken kregen, net als alle andere onvrijwillig deeltijdsen met een inkomensgarantie-uitkering, met het regeerakkoord in oktober 2014 al een eerste koude douche. Gisteren volgde nog een tweede. De regering besliste in haar regeerakkoord onvrijwillig deeltijdsen met een inkomensgarantie-uitkering (vooral in de schoonmaak, distributie en  horeca), een zeer groot stuk van hun inkomensgarantie-uitkering af te pakken. Onbegrijpelijk vindt het ACV.
                                  Petitie Kentex Filipijnen
                                  JUN 19

                                  Teken de petitie: steun de slachtoffers van de Kentex-fabriek op de Filipijnen

                                  Op 13 mei kwamen bij een brand in een schoenenfabriek in de Filipijnen 72 werknemers om. De Schone Kleren Campagne roept de Filipijnse regering op om de omstandigheden van de brand te onderzoeken. Het gaat om de ergste fabrieksbrand in de geschiedenis van het land. De fabriek, Kentex Manufacturing Incorporated, produceerde rubberen slippers voor de Filipijnse markt.
                                  Ook jij kan de mensen die het overleefd hebben en de familieleden van de overledenen steunen door de petitie van change.org te ondertekenen.
                                  ACV 150618 Ramadan
                                  JUN 16

                                  Ramadan: tips en tricks voor op het werk

                                  Op  donderdag 18 juni start voor de meeste moslims de Ramadan of de islamitische vastenmaand. De Ramadan duurt ongeveer één maand en eindigt met het Suikerfeest (Eid-ul-Fitr).  In de meeste bedrijven waar moslims werken die meedoen aan de Ramadan zullen collega’s dat niet eens merken, laat staan dat ze er hinder van ondervinden. In andere bedrijven komt de Ramadan wel ter sprake. Een paar tips en tricks kort op een rijtje.
                                  2015-06-15 Regering hypothekeert pensioenoverleg
                                  Vandaag hebben meer dan 6 000 actieve en gepensioneerde werknemers actie gevoerd bij de Rijksdienst voor Pensioenen, gevestigd in de Brusselse Zuidertoren. Deze bijeenkomst werd door het ABVV, het ACV en de ACLVB in gemeenschappelijk vakbondsfront georganiseerd om de vakbondseisen over pensioenen kracht bij te zetten en om te protesteren tegen de aangekondigde maatregelen en de maatregelen die de regering nog vóór de oprichting van het Nationaal Pensioencomité genomen heeft. Bekijk het fotoverslag.
                                    Lees meer
                                    2015-06-12 Een misleiding van de minister van pensioenen
                                    De minister van Pensioenen kondigde een verhoging aan van het minimum pensioen voor de gepensioneerden die zowel als loontrekkende als zelfstandige hebben gewerkt (gemengde loopbanen). Hij stelde dit voor als een geschenk van de regering ; niets is minder waar. Het gaat vooral over de uitvoering van een beslissing van de sociale gesprekpartners betreffende de toewijzing van de welzijns-enveloppe.  ACV, het ABVV en de ACLVB uiten opnieuw hun ongenoegen over de toekomst van de pensioenen op maandag 15 juni om 11.00 uur aan de Pensioentoren
                                      Lees meer
                                      ACV 150610 Belgie ratificeert conventie 189 huispersoneel
                                      Op 10 juni heeft federaal minister van werk Kris Peeters de Belgische ratificatie van de Conventie 189 betreffende waardig werk voor huispersoneel overhandigd aan de Directeur-Generaal van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Hij deed dat in het kader van de 104de sessie van de IAO in Genève. Deze ratificatie is een eerste belangrijke stap naar waardig werk voor huispersoneel in België.
                                      Lees meer
                                      Ramp kledingfabriek Bangladesh
                                      Ruim twee jaar na de instorting van het Rana Plaza complex kunnen de slachtoffers en hun familieleden eindelijk vergoed worden.  Exact twee jaar na de instorting was er nog 2,4 miljoen dollar tekort om de doelstelling van 30 miljoen te bereiken. Een anonieme schenking vulde het tekort aan.  Doordat de bijdrages van merken en ketens lang op zich lieten wachten, kon het geld slechts gedeeltelijk uitbetaald worden. Nu kunnen alle slachtoffers eindelijk gecompenseerd worden.
                                      Lees meer
                                      2015-06-09 Werkbaar werk daar is werk aan
                                      Vooraleer we werkbaar werk aanpakken, is er vooreerst de noodzaak dat je werk hebt! Het ACV verwacht dat de regering een beleid ontwikkelt waardoor jobs worden gecreëerd. Kwalitatieve jobs die vooral een antwoord zijn op de veel te hoge jeugdwerkloosheid. Het ACV blijft ook benadrukken dat loonvorming via cao’s geregeld wordt. Lees onze doelstellingen en actiepunten n.a.v. de Ronde Tafel over Werkbaar Werk.
                                        Lees meer
                                        2015-06-08 7800 werkloze jongeren zonder diploma opnieuw zicht op inschakelingsuitkering.
                                        De voorbije maanden kaartte ACV-Jongeren de diplomaplicht voor het recht op een inschakelingsuitkering aan bij de betreffende ministers. Deze aanpak resulteert: er is nu een lijst met attesten, certificaten en diploma's die ook zullen worden gelijkgesteld met een diploma. Voor 7800 Vlaamse jongeren betekent dit een wereld van verschil: zij dreigden door de diplomaplicht het recht op een inschakelingsuitkering voor hun 21e te verliezen. Voor zeker 3000 Vlaamse jongeren is er echter nog geen oplossing (max. secundair onderwijs van de 1ste graad, algemeen secundair onderwijs van de 2de graad).
                                          Lees meer
                                          2015-06-05 Pensioen
                                          De onderhandelaars van de regering Michel beslisten tijdens de regeringsonderhandelingen de wettelijke pensioenleeftijd op te trekken. Van 65 naar 66 jaar in 2025.  En 67 jaar vanaf 2030. De regering heeft het licht nu definitief op groen gezet. Wars van verkiezingsbeloften. Los van enig sociaal overleg, toch cruciaal voor een gedragen pensioenhervorming. Ook de leeftijden voor vervroegd pensioen worden opgetrokken. 
                                            Lees meer
                                            2015-05-28 Tax Justice Day Financietoren
                                            ACV, ABVV en ACLVB willen snel werk maken van een eerlijke fiscaliteit.  Voor de vakbonden bestaat de enige echte ‘tax shift' in het rechtvaardiger maken van de fiscaliteit, door degenen die meer middelen hebben, meer te laten betalen. Vooral omdat het vaak net diegenen zijn die tot nog toe het minst bijdragen. Dat al diegenen die vinden dat de arbeidskost in België te hoog is, nu maar eens de moed hebben die te verlagen, niet door de koopkracht van de werknemers te verminderen, maar door de fiscaliteit op inkomsten uit arbeid te verschuiven naar inkomsten uit vermogen.
                                            Lees meer
                                            2015-06-03 Quatar ter verantwoording geroepen op IAO
                                            Er is binnen de commissie van de normen van de IAO een akkoord bereikt over de landen die zich op de lopende Internationale Arbeidsconferentie in Genève moeten verantwoorden voor overtredingen van de internationale arbeidsregels. Een bont gezelschap. Opvallend is dat Qatar, dat de voorbije maanden al vaak in de actualiteit was wegens de onmenselijke omstandigheden bij de bouw van voetbalstadia voor het WK, zich hiervoor op de arbeidsconferentie moet verantwoorden. Ook opvallend: Spanje en Italië, bij de grootste economieën van Europa, moeten zich verantwoorden voor  overtreding van de conventie over het werkgelegenheidsbeleid.  Opvallend veel landen ook met schendingen van de vakbondsrechten of van het verbod op kinderarbeid. 
                                              Lees meer
                                              ACV 150602 UnionsForClimate
                                              Op 2 juni bezochten de drie Vlaamse vakbonden Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. We vroegen haar steun voor een sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. Minister Schauvliege steunt onze eis. Dit najaar zijn er in Parijs onderhandelingen voor een klimaatakkoord.Ze wil er mee voor zorgen dat er in de teksten een duidelijke verwijzing naar het begrip 'Rechtvaardige Transitie' wordt gemaakt. Onder deze vlag en met de slogan “ there are no jobs on a dead planet”  voeren alle vakbonden over heel de wereld campagne voor een ambitieus klimaatakkoord. 
                                              Lees meer
                                              20150601 Wereldparlement van de arbeid
                                              Van 1  tot 13 juni loopt in Genève de 104de  conferentie van de Internationale Arbeidsconferentie (IAO). De IAO is een agentschap van de Verenigde Naties en kan je met wat goede wil ‘het wereldparlement van de arbeid’ noemen. In dit wereldparlement hebben vertegenwoordigers van regeringen, werknemers en werkgevers zitting. 
                                              Lees de blogbijdragen van de ACV-delegatie op de website van Mo.
                                              Lees meer
                                              2015-05-28 Tax Justice Day Financietoren
                                              Naar aanleiding van Tax Justice Day voerde het Financieel Actienetwerk (FAN) actie aan de Financietoren. Op deze Tax Justice Day herinneren ACV, ABVV en ACLVB premier Michel aan zijn belofte om snel werk te maken van de tax shift. Iedereen is het erover eens dat inkomens uit arbeid in ons land te zwaar belast worden in vergelijking met andere inkomens. Om de belastingen op inkomens uit arbeid te verlichten zonder aan de noodzakelijke inkomsten van de overheid te raken, moeten elders inkomsten gezocht worden. 
                                              Lees meer
                                              Kris Peeters
                                              De jongerenvakbonden pleiten voor degelijke jobs en goede begeleiding van jonge werkzoekenden en waarschuwen voor de uitsluiting van werkzoekenden door de eenzijdige besparingsmaatregelen van de huidige regering. Ze zijn op 20 mei opnieuw ontvangen door federaal minister Kris Peeters. Als resultaat van onze acties naar zowel de federale minister van Werk als de Vlaamse minister van Onderwijs Crevits worden verscheidene diploma’s, attesten en certificaten gelijkgesteld om zo een recht te openen op een inschakelingsuitkering.
                                              Lees meer
                                              ACV 150520 Sara Masselang
                                              In memoriam Sara Masselang (1922-2015). Afgelopen maandag overleed ACV-genderpionier Sara Masselang op 92-jarige leeftijd. Vanuit het ACV streed zij haar hele leven voor de gelijkheid tussen man en vrouw. "Vrouwen zijn geen gelijken aan de mannen, maar ze zijn evenwaardig. En het is die evenwaardigheid die moet verdedigd worden.” Dat heeft ze met verve gedaan. Sara Masselang werd in 1965 de eerste vrouw in het nationaal bestuur van het ACV. Vandaag zetelen er vier vrouwen in ditzelfde bestuur.
                                              Lees meer
                                              ACV-Marc Leemans
                                              MEI 14

                                              Opiniestuk: Hoe 'men' probeert de tax shift tegen te houden

                                              Er bestaan strategieën om een politieke discussie - die gedragen wordt door een groot deel van de bevolking - te ontmijnen. En dat probeert men nu ook bij de tax shift. Pogingen om de beslissing uit te stellen, pogingen om het dossier te verzuipen in technische discussies, pogingen om schrik aan te jagen, ... Waar blijft die rechtvaardige belastinghervorming? Het is eenvoudig: een euro is een euro. Handel ernaar.
                                              2015-05-18 Index huurprijzen-fiscaliteit
                                              Met de indexsprong verliezen werknemers en gerechtigden op sociale uitkeringen en gepensioneerden 2% van hun koopkracht. En dat verlies geldt voor de rest van je loopbaan of de duurtijd van je pensioen. Dat zal voor veel mensen dubbel zuur smaken. Want ondertussen mogen huurprijzen wel ongestoord verder geïndexeerd worden Zij zullen immers al snel met 2% minder koopkracht toch duurdere huur moeten betalen. Verhuurders worden dus door de regering niet aangesproken om een evenwaardige inspanning te leveren. Dat sterkt het ACV om samen met de andere vakbonden deze discriminatie aan te vechten voor het Grondwettelijk Hof.
                                              Lees meer
                                              better regulation watchdog
                                              Meer dan 50 middenveldorganisaties bundelden hun krachten om de ‘Better Regulation Watchdog’  op te richten – een netwerk om de rechten van burgers, werknemers en consumenten te beschermen. Het netwerk ging in Brussel van start, aan de vooravond van de aankondiging door de Europese Commissie van een aantal maatregelen ter verbetering van de regelgeving, het  zogenaamde ‘Better Regulation’-programma Het netwerk van organisaties uit heel Europa vreest dat de ‘Better Regulation’-agenda de fundamentele regelgeving  zal ondermijnen en de belangen van mulitnationals boven het algemeen belang zal stellen. 
                                              Lees meer
                                              Marc Leemans - Voorzitter ACV
                                              Wat als een regering beseft dat je met overleg beter opschiet dan zonder overleg?  Wat als een regering inzet op het optrekken van de minimumuitkeringen en minimumpensioenen tot boven de Europese armoedegrens?  Wat als een regering eens echt werk maakt van een betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg?  Wat als er een echte tax shift komt?  Wat als er politiek terug wat meer ruimte komt voor nuance, voor evenwicht, voor overleg, voor respect? 
                                              Lees meer
                                              Het ACV sociaal overleg in de onderneming
                                              Vincent Van Quickenborne en Egbert Lachaert, twee liberale volksvertegenwoordigers, vonden het opportuun om in een opiniestuk in De Morgen sociale verkiezingen aan te vallen op hun democratisch gehalte. In hun sturm und drang om vooral de vakbonden door de mangel te halen (wat had u gedacht), verliezen ze echter hun eigen grote verantwoordelijkheid uit het oog. Als ze het echt menen dienen ze vandaag nog een wetsvoorstel in om ook sociale verkiezingen te organiseren in bedrijven met minder dan 50 werknemers.
                                              Lees meer
                                              Nos participations
                                              Een brede coalitie van Belgische middenveldorganisaties spreekt zich uit tegen de trans-Atlantische handels- en investeringsakkoorden (TTIP met de VS en CETA met Canada) in hun huidige vorm. Zij vraagt de opschorting van de onderhandelingen op basis van het huidige onderhandelingsmandaat. De trans-Atlantische akkoorden houden teveel risico in voor de arbeidsrechten, de gezondheidszorg, de consumentenbescherming, het milieu en de democratische besluitvorming. TTIP heeft ook een negatieve impact op de handel vanuit de ontwikkelingslanden.
                                              Lees meer
                                              Nepal-solidariteitsbetuiging-ACV-Wereldsolidariteit
                                              Wereldsolidariteit en ACV steunen hun partners in Nepal na de aardbeving van afgelopen weekend. Ook jij kan helpen! Doe een gift op BE41-8900-1404-3510 met vermelding “Nepal”.
                                              Lees meer
                                              ACV 2015-04-30 Fusie van pensioendiensten
                                              ABVV, ACVLVB en ACV vinden de aankondiging van minister van Pensioenen Bacquelaine om de pensioendiensten van werknemers (RVP, de Rijksdienst voor Pensioenen) en ambtenaren (Pensioendienst voor de Overheidssector, PSOD) te fusioneren vanaf 1 januari 2016 zeer voorbarig.  De vakbonden herinneren de minister eraan dat de vakbonden, als leden van het beheerscomité, geconsulteerd moet worden over deze hervorming. 
                                              Lees meer
                                              ACV actiedag gevaarlijk werk 28 april
                                              Elk jaar op 28 april herdenken vakbonden wereldwijd alle werknemers die ziek werden of de dood vonden als gevolg van de blootstelling aan risico’s op het werk. Opmerkelijk: de beroepsgerelateerde ziekten overtreffen in aantal meerdere malen het aantal arbeidsongevallen. Zo sterven in Europa jaarlijks 100 000 werknemers als gevolg van een beroepskanker. Ook in België mag dit aantal  niet onderschat worden. Het Fonds voor Beroepsziekten erkend weliswaar jaarlijks slechts een honderdtal beroepskankers, maar de stichting tegen kanker schat dit aantal op ongeveer 2 000 per jaar. Bij mannen vinden anno 2015 nog steeds 7% van de kankers hun oorzaak in het werk. En toch stopte Europa de herziening van de 25 jaar oude Europese richtlijn die werknemers moet beschermen tegen blootstelling aan kankerverwekkende stoffen.
                                              Lees meer
                                              ACV-congres stemkaart
                                              APR 24

                                              ACV-congres: krachtlijnen

                                              Twee dagen langen werkten de ACV-militanten op het congres 'Zeg nu zelf' aan de krachtlijnen die als leidraad zullen dienen voor zeggenschap. Er werden ongeveer tachtig krachtlijnen goedgekeurd. ACV-voorzitter Marc Leemans, bundelde ze samen tot tien doelstellingen, tien 'zeggenschapsmakers' om de zeggenschap te vergroten en te verbeteren op elke werkvloer, in elke sector en elke regio, interprofessioneel, op Europees niveau samen met het EVV en mondiaal samen met het IVV. En met al wie zich ook buiten de vakbond organiseert voor waarden die de onze zijn, van  11.11.11 tot FAN-Financieel Actie Netwerk. 
                                              ACV 2015-04-26 VBO over tax shift
                                              Pieter Timmermans, de baas van het VBO, hield in de media een pleidooi om de opbrengst van de aangekondigde tax shift door te sluizen naar de ondernemingen. Waarmee hij dan wellicht de aandeelhouders bedoelt. Dit is ongehoord. Het is blijkbaar nooit genoeg voor een VBO dat altijd meer wil. Het ACV wil een bredere belastingbasis; door een faire bijdrage van iedereen. Zodat de belastingdruk omlaag kan voor wie nu méér dan zijn deel doet. De ideetjes die het VBO lanceerde voldoen niet aan deze criteria.
                                              Lees meer
                                              ACV-congres stemmen
                                              APR 24

                                              Actualiteitsresoluties ACV-congres: "Zich verzetten tegen elke vorm van onrechtvaardigheid"

                                              In de actualiteitsresoluties spreekt het ACV zich uit over tal van hete hangijzers en de manier waarop het die wil aanpakken. Het Congres blijft de fundamentele onrechtvaardigheden aanklagen in het beleid van de diverse regeringen, dat gericht is op een verarming van werknemers en gerechtigden op sociale uitkeringen en een verrijking van vermogenden. 
                                              Marie-Hélène Ska
                                              APR 24

                                              Activiteitsresoluties ACV-congres: "Sociale en fiscale onrechtvaardigheid wegwerken"

                                              'Strijd tegen het strenge bezuinigingsbeleid, op de bres voor werk en fiscaliteit', zo zou de titel kunnen luiden van de roadmap die het ACV voor de volgende vier jaar heeft vastgelegd door de activiteitsresoluties goed te keuren. Minder investeringen en steeds grotere besparingen leiden tot meer onzekerheid en armoede en vergroten de economische en financiële macht ten koste van de burgers, de werknemers en de staat. Het is een vicieuze cirkel die de werknemer slechts een hongermaal laat in plaats van een feestmaal als we dit zomaar zouden hebben laten begaan", stelt Marie-Hélène Ska algemeen secretaris van het ACV. Het ACV zal blijven opkomen voor een globale belastinghervorming. Die moet de lasten verschuiven van inkomens uit arbeid naar inkomens uit vermogen en de lasten beter spreiden naar draagkracht.  
                                              2015-04-24 Schone Kleren fietstruitje Minister Peeters
                                              Ook in België bindende maatregelen nodig om de arbeidsomstandigheden in de kledingsector te verbeteren. Wereldsolidariteit en de andere organisaties van de Schone Kleren Campagne overhandigden twee jaar na de instorting van het Rana Plaza complex in Bangladesh, een fietstenue geproduceerd in goede arbeidsomstandigheden aan minister van Economie, Consumentenzaken en fervent fietser Kris Peeters. Hij kreeg ook een videoboodschap van een Aziatische kledingarbeidster. Hiermee vroegen ze de minister om een beleid te ontwikkelen zodat ook Belgische kledingbedrijven hun kledij in betere arbeidsomstandigheden laten produceren. 
                                              Lees meer
                                              ACV 2015-04-16 Na wansmakelijke aanval op werklozen nu vakbonden aan de beurt
                                              Zuhal Demir (N-VA) schopt andermaal wild om zich heen. Na haar harteloze uitspraak over werklozen (‘'Als ze merken dat ze de rekeningenniet langer kunnen betalen, zullen ze harder hun best doen),is het vandaag de beurt aan de vakbonden. Ze misbruikt daarvoor cijfers over verkeerd uitbetaalde werkloosheidsuitkeringen. Demir schuwt daarbij geen enkele truc. Demir veegt bijvoorbeeld alle cijfers op één hoop. En stelt het daarbij voor of dit allemaal foutieve uitbetalingen zijn. En ze doet alsof de uitbetalingsinstellingen daar geen verantwoordelijkheid zouden voor dragen.
                                              Lees meer
                                              2015-04-09 Beschikbaarheid oudere werknemers
                                              De volledige Groep van 10 vroeg aan de regering meer duidelijkheid over haar aanpassingen op het akkoord van de sociale partners over beschikbaarheid van SWT-ers en oudere werklozen. De ontwerp KB’s die ter advies voorgelegd zijn aan het beheerscomité van de RVA  wijken sterk af van het unaniem akkoord van de Groep van 10. Bovendien blijven antwoorden op onze fundamentele bezwaren ook uit.
                                              Lees meer
                                              2015-04-02 Pensioen op 67
                                              Doof voor de duizenden manifestanten die de voorbije dagen hun ongenoegen uitten, is de regering van plan vrijdag het optrekken van de pensioenleeftijd in een eerste lezing goed te keuren. Zo zal de pensioenleeftijd in 2025 66 jaar bedragen en in 2030 67 jaar.  Het verhogen van de pensioenleeftijd komt bovenop de andere - al even asociale - maatregelen als de indexsprong en de afschaffing van de pensioenbonus en de diplomabonificatie.
                                              Lees meer
                                              2015-04-02 Nieuwe aanslag op loon van jongeren
                                              Uit De Tijd verneemt ACV dat N-VA en Open VLD de begrotingscontrole misbruiken om de minimumlonen van jongeren beneden de 21 jaar te verlagen. Dit terwijl de sociale partners de discriminatie van jongeren van 18 tot 21 jaar inzake minimumlonen (de zgn. jeugdlonen) nog maar net, op 1 januari 2015, ongedaan hebben gemaakt met een cao van de Nationale Arbeidsraad. Het ACV laat niet toe dat opnieuw lagere minimumlonen voor jonge werknemers worden ingevoerd. Want dit is een zoveelste aanslag op het inkomen van jongeren, na de indexsprong die ze voor hun volledige loopbaan meesleuren.
                                              Lees meer
                                              2014-11-04 Schone Kleren - JBC
                                              Vanaf 1 april 2015 is JBC officieel lid van de Fair Wear Foundation, een organisatie die productiefabrieken controleert en kledingbedrijven begeleidt in hun proces naar schonere kleren. Na Bel&Bo is JBC het tweede grote Belgische kledingbedrijf dat die stap zet in enkele maanden tijd. Goed nieuws voor consumenten in België én voor de kledingarbeid(st)ers in de productielanden.
                                              Lees meer
                                              2015-03-31 Graaf een gat en win een vat - cartoon
                                              Meer en meer studenten werken als jobstudent om een centje bij te verdienen. Om alle jobstudenten goed te informeren organiseert ACV Enter de 5e editie van de zoektocht ‘Graaf een gat, win een vat’. Op 1 april start de zoektocht naar 35 begraven biervaten in Vlaanderen. En leren jobstudenten tegelijkertijd meer over de regels rond studentenarbeid.
                                              Lees meer
                                              Wereldsolidariteit Sociale bescherming on tour in 2015
                                              Meer dan 5 miljard mensen zijn niet beschermd tegen risico’s als ziekte, werkloosheid of arbeidsongevallen en komen in levensgrote problemen bij de minste tegenslag. Wat betekent dit concreet in het leven van die mensen? En wat gebeurt er in Afrika, Azië en Latijns-Amerika om dit aan te pakken? Dit kom je te weten op de tour 'sociale bescherming' begin mei. Een initiatief van ACV, CM en Wereldsolidariteit.
                                              Lees meer
                                              2015-03-26 Discriminatie op de arbeidsmarkt
                                              Het debat over discriminatie op de arbeidsmarkt laait weer op.  “Het probleem is dan ook enorm”,  stelt Stefaan Peirsman van de diversiteits- en migratiewerking van het ACV vast.  ” T erecht is er nu veel aandacht voor de discriminatie van mensen met een migratieachtergrond. Maar ook bijvoorbeeld oudere werknemers en mensen met een arbeidshandicap krijgen vaak af te rekenen met deze problemen. We moeten ook heel concrete maatregelen nemen.”  
                                              Lees meer
                                              ACV 2015-03-26 Vlaamse begrotingscontrole
                                              Morgen komt de Hoge Raad van Financiën met zijn begrotingsadvies. Daarna start de Vlaamse begrotingscontrole. Geen gemakkelijke oefening. De Vlaamse vakbonden willen niet dat de factuur opnieuw doorgeschoven wordt naar werknemers en gezinnen. Inspanningen moeten rechtvaardig verdeeld worden. Daarom moet de Vlaamse regering nu meer dan ooit  inzetten op rechtvaardige fiscaliteit. 
                                              Lees meer
                                              ACV 2015-03-23 Pensioen op 67 is geen oplossing
                                              Hoewel de regering zich ertoe verbonden had om met de sociale partners overleg te organiseren over de pensioenen in de privé- en de openbare sector, wil de regering niet dat het nog op te richten Pensioencomité standpunt inneemt over het optrekken van de pensioenleeftijd tot 67. De regering kiest ervoor het pensioendossier op te hakken. In gemeenschappelijk front zullen de vakbonden zich verzetten tegen de optrekking van de pensioenleeftijd tot 67 jaar. Niet voor hun plezier of omdat ze principieel tegen een pensioenhervorming gekant zouden zijn, maar omdat die hervorming sociaal onrechtvaardig is en economisch absurd. 
                                              Lees meer
                                              150320 Griekenland
                                              De politieke aardverschuiving in Griekenland is een kans voor dit door de crisis zwaar getroffen land, maar ook voor het grondig evalueren en corrigeren van het economische en sociale beleid van de EU. De democratie op EU-niveau moet worden versterkt. Geen bezuinigingsdictaten, maar democratische initiatieven van onderaf voor een economische wederopbouw en meer sociale rechtvaardigheid. Deze initiatieven moeten worden ondersteund in het belang van de Griekse bevolking. De politieke omslag in Griekenland moet ook een kans voor een democratisch en sociaal Europa zijn! Teken de petitie.
                                              Lees meer
                                              WSF Logo Forum Tunis 2015
                                              Het Wereld Sociaal Forum is een plaats waar de mondiale sociale bewegingen elkaar ontmoeten, gemeenschappelijke campagnes en actiekalenders afspreken en debatteren over hoe je de wereld in progressieve zin kan veranderen. Het Wereld Economisch Forum brengt jaarlijks sleutelfiguren van de internationale economische wereld samen voor discussie en informatie-uitwisseling. Van 24 tot 28 maart is Tunis gaststad. Met als thema ‘Waardigheid en rechten’. Via site en facebook brengt de ACV-delegatie verslag uit. 
                                              Lees meer
                                              Marc Leemans président de la CSC
                                              MRT 17

                                              "Zij die al hebben krijgen nog veel meer"

                                              De regering wil werk maken van een fiscale hervorming. “Om te komen tot een rechtvaardig belastingsysteem”, wat “betekent dat iedereen zijn deel bijdraagt en dat in een progressief inkomstenbelastingstelsel de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen”. Zo staat het er. Maar hoe geloofwaardig is die passage? De twijfel groeit aan sneltempo.
                                              ACV 2015-03-13 Begroting en tax shift hangen samen
                                              Het gat in de sociale zekerheid heeft voor een groot deel te maken met inkomsten die zwaar achterop blijven door loonmatiging, terugval van consumptie en de zwakke groei van de werkgelegenheid. En met de vaststelling dat aan inkomens uit vermogen nauwelijks of geen inspanningen word gevraagd. Deze vlieger kan niet langer opgaan. Daarom moet het begrotingsdebat gaan over een grondige tax shift.
                                              Lees meer
                                              ACV 2015-03-10 Koninklijke missie in Duitsland: terecht veel aandacht voor combinatie werken en leren
                                              Het ACV participeert aan de koninklijke missie in Duitsland rond onderwijs. “Vooral de combinatie werken en leren, het duaal leren,  krijgt tijdens deze misse veel aandacht. 
                                              En terecht”, stelt Ann Vermorgen van het Vlaams ACV. “Het ACV klopt al lang op deze nagel. Deze missie is voor het ACV dan ook dé gelegenheid om onze voorstellen en vragen nogmaals op de agenda te zetten.”
                                              Lees meer
                                              ACV 2015-03-10 Reactie van ACV op regeringsbeslissingen beschikbaarheid
                                              Het Nationaal Bestuur van het ACV toetste de regeringsbeslissingen rond beschikbaarheid van oudere werklozen en SWT-ers aan het akkoord dat binnen de Groep van 10 werd bereikt.  Het ACV stelt vast dat de regering heeft begrepen dat het niet opgaat om eenzijdig en onverwacht in te grijpen in de rechten van werknemers die keuzes hebben gemaakt op basis van de oude regels.  Tegelijk grijpt de regering voor de andere SWT-ers en oudere werklozen in in het akkoord van de Groep van 10. Dit strookt niet met het eerdere engagement van de regering om het sociaal akkoord onder sociale partners te honoreren. We vragen met nadruk dat de Minister van Werk snel duidelijkheid verschaft over het 'nieuwe' begrip 'aangepaste beschikbaarheid' en de voorafname op de verlenging van de kader-cao's vanaf 2017 voor sommige groepen SWT-ers.
                                              Lees meer
                                              Middenveld-ACV 2015-03-06 Tarieven kinderopvang
                                              De Vlaamse regering wil de tarieven in de kinderopvang met inkomenstarief verhogen met  ingang van 1 april 2015. Middenveldorganisaties, experten en academici vragen om  het behoud van een automatische toekenning van het dagtarief van 1,56 euro aan leefloongerechtigden. Volgens Prof. Manu Keirse is 'kinderopvang een belangrijke hefboom voor maatschappelijke  participatie en van gelijke kansen voor mannen en vrouwen in het algemeen en moeders  in het bijzonder. Opvang voor kinderen is noodzakelijk om deel te kunnen nemen aan het  maatschappelijk leven en om actief te zijn op de arbeidsmarkt.' Kinderopvang moet betaalbaar blijven voor iedereen.
                                              Lees meer
                                              ACV 2015-03-05 Passend job-aanbod: kans op werk voor 55plussers zeer klein
                                              De getuigenissen in de media over werkzoekende 55plussers en hun kruistocht bij het zoeken naar werk zijn overduidelijk. Het gepaste job-aanbod waarover VDAB-topman Fons Leroy spreekt, is niet te vinden. Noch in de databestanden van de VDAB, noch op de arbeidsmarkt. Hoe ouder de werkzoekende, hoe kleiner de kans op werk. Cijfers van de VDAB bevestigen dit.
                                              Lees meer
                                              ACV 150303 Aanpassingen SWT miniatuur
                                              Het overleg heeft geleid tot een nieuw akkoord over beschikbaarheid met de werkgevers. Alle sociale partners, werkgevers en vakbonden,  hebben daarbij één duidelijke boodschap voor de regering: voer dit akkoord, het moeilijke en broos  resultaat van sociaal overleg, volledig en ongewijzigd uit. Voor een regering die maanden liep te kwekken dat ze de hand uitsteekt naar de sociale partners kan dat geen enkel probleem zijn. En als het dat toch zou zijn, dan is er pas een echt probleem. Dan blaast deze regering het sociaal overleg, één van de fundamenten van onze welvaartsstaat, op. Download het ACV-pamflet over de bijsturing van deze pestmaatregel.
                                              Lees meer
                                              ACV  2015-02-27 Regering keurt vandaag waarschijnlijk indexsprong goed
                                              ACV, ABVV en ACLVB vernemen dat de Kern vandaag het wetsontwerp over de indexsprong goed zal keuren (en inmiddels is dat gebeurd). Indexeringen zouden nog kunnen tot maart. Maar vanaf 1 april zou geen enkele indexering van lonen, uitkeringen en pensioenen meer kunnen.  Tot dit 2% heeft opgebracht. Deze indexsprong zou enkel gelden voor de lonen, sociale uitkeringen en pensioenen. En bijvoorbeeld niet voor de huurprijzen. ACV, ABVV en ACLVB dringen bij de regering aan op een zeer snel overleg over deze onrechtvaardige en ondoelmatige beleidskeuze. Bereken wat de indexsprong jou kost met onze indextool.
                                              Lees meer
                                              ACV 2015-02-25 Prioriteit aan sterke eerste pensioenpijler
                                              Verbijsterd verneemt het ACV dat verzekeringskoepel Assuralia het gewaarborgd rendement op aanvullende pensioenen wil terugschroeven van 3,25 naar 0,4 %. Bepaalde aanvullende pensioenen zouden op die manier tot de helft gereduceerd worden. Naast de geplande indexsprong van de regering - die alle werknemers zal treffen - bedreigt Assuralia op haar beurt de koopkracht van toekomstig gepensioneerden met een aanvullend pensioen. In het pensioendebat de komende maanden zal het versterken van de eerste pensioenpijler dan ook dé prioriteit zijn voor het ACV.
                                              Lees meer
                                              United victims of Benetton
                                              Twee maanden voor de herdenking van 2 jaar Rana Plaza, zijn de slachtoffers van de instorting nog altijd niet vergoed. Benetton is het enige grote internationale merk dat kledij inkocht in Rana Plaza, dat tot nu toe geweigerd heeft een vergoeding te betalen voor de gewonden en de families van de overleden slachtoffers. Na grote internationale druk maakte Benetton bekend dat ze een bijdrage zullen storten in het Fonds dat opgericht werd om de slachtoffers te vergoeden. Ze weigeren echter om het bedrag dat ze zullen storten publiek te maken. De slachtoffers en de consumenten hebben het recht om te weten wat Benetton bijdraagt. Daarom organiseerde de Schone Kleren Campagne aan de Benetton winkel in Brussel een die-in actie. 
                                              Lees meer
                                              ACV  2015-02-13 Indexsprong
                                              De Tijd bericht dat de federale regering bij haar voornemen blijft om een indexsprong op te leggen aan werknemers, ambtenaren en gerechtigden op sociale uitkeringen. Huurprijzen zouden wel nog geïndexeerd mogen worden. Net zoals energieprijzen, verzekeringspolissen. Aan zelfstandigen, vrije beroepen, dividenden wordt evenmin een inspanning gevraagd. Met minder koopkracht moeten werknemers dus duurdere huur en diensten betalen. Onbegrijpelijk en totaal onrechtvaardig. Dat is de keuze die deze regering maakt. De harde hand voor werknemers en sociale uitkeringen. De gulle hand voor de andere inkomens.
                                              Lees meer
                                              ACV 150218 Stakingsrecht
                                              Het in sommige kringen bon ton om het stakingsrecht aan te vallen. En bijgevolg het bestaan van vakbonden in vraag te stellen. Het stakingsrecht is echter een drukkingsmiddel dat hoort bij de werking van de democratie en dat nodig is om artikel 23 van de Rechten van de Mens te waarborgen. De schendingen van syndicale rechten blijven zorgwekkend. Geweld en moord zijn geen uitzondering. Daarom nemen de drie Belgische vakbonden, IVV, EVV en de Liga voor de Mensenrechten deel aan de internationale actiedag ter verdediging van de vakbondsvrijheid en het stakingsrecht als fundamenteel mensenrecht. Als men het stakingsrecht aanvalt, valt men alle grondrechten aan. Bekijk ook de fotoreportage op facebook.
                                              Lees meer
                                              ACV 150217 Sociale m-v van het jaar 2015
                                              Veel stemmen, veel twijfels, maar uiteindelijk is hoofddelegee Steven Bogaert de verdiende winnaar van de verkiezing van de sociale m/v van het jaar 2015. Deze verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door de Gids op Maatschappelijk Gebied, het opinieblad van Beweging.net. Van de 5 genomineerden werd hij weerhouden. "Een moderne delegee in moeilijke tijden" die bij treinstellenbouwer Bombardier met zijn militantenkern hét uithangbord voor het vernieuwen van industriële organisaties is geworden. 
                                              Lees meer
                                              Stop a-sociale dumping van werklozen - actie december 2014
                                              Als de regering van Charles Michel haar plannen doordrukt, moeten oudere werklozen zowel ‘passief’ als ‘actief’ langer beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. Tot hun 65ste in de meeste gevallen. Maar kruiwagens vol sollicitatiebrieven volstaan vaak niet om weer aan het werk te geraken. Oudere werkzoekenden kunnen er van mee spreken. Regering en werkgevers moeten dan ook hun verantwoordelijkheid opnemen.
                                              Lees meer
                                              ACV 2015-02-13 Strijd tegen witwassen van geld - maatregelen broodnodig
                                              SwissLeaks bracht frauduleuze praktijken aan het licht bij de HSBC bank. Zes miljard euro kon uit België ontsnappen en zich verschuilen in Zwitserland. Volgens Le Soir wordt meer dan de helft van de witwasdossiers geseponeerd, bij gebrek aan middelen. Het ACV schrikt van het stilzwijgen van de regering. Die zou moeten inschatten hoe groot de sociale en fiscale onrechtvaardigheid die voortvloeit uit deze praktijken wel is. Terwijl ze aan de bevolking talrijke en grote inspanningen vraagt, laat ze astronomische inkomsten gewoonweg aan de belastingen ontsnappen. 
                                              Lees meer
                                              ACV 2015-02-12 Gemeenschappelijk vakbondsfront
                                              Het Gemeenschappelijk Vakbondsfront organiseert een militantenconcentratie in Brussel op 11 maart, vanaf 11u tot 13u. Met die militantenconcentratie wil het Gemeenschappelijk Vakbondsfront de druk op de regering verhogen aangaande: 1. Rechtvaardige fiscaliteit en de tax shift. 2. De regeringsmaatregelen in de werkloosheidsverzekering, de beschikbaarheid en de pensioenhervorming voor de privé- en openbare sector. 3.De koopkracht en de indexsprong. 4.De verdediging van kwalitatieve openbare diensten en de onderhandelingen voor de werknemers in de openbare sector en het onderwijs. Download het pamflet en het artikel 8 cruciale dossiers
                                              Lees meer
                                              ACV 150211 Eerste stap gezet
                                              De algemene raad van het ACV keurde op 10 februari met een nipte meerderheid van iets meer dan 52% het ontwerp sociaal akkoord goed.  Het akkoord met de werkgevers kwam er enkel dankzij stevige syndicale druk. Het akkoord zorgt ervoor dat vakbonden en werkgevers het overleg in handen houden. Dat we het niet moeten overlaten aan de rechtse regering. Maar ondanks belangrijke realisaties in het sociaal overleg met de werkgevers, blijven er nog veel onrechtvaardige en asociale regeringsmaatregelen. Het ACV gaat verder in verzet. Download het pamflet.
                                              Lees meer
                                              Chris Serroyen hoofd ACV-studiedenst
                                              FEB 11

                                              Opiniestuk: De "V" van uithongeren van armen

                                              Kan je lager vallen? Die vraag stelde Chris Serroyen in een vorig opiniestuk, bij die nieuwe besparingsmaatregel om de toegang tot inschakelingsuitkeringen te ontzeggen aan jonge werklozen zonder diploma. Bot en hardvochtig. Dat vonden nadien ook in volgorde de Vlaamse Onderwijsraad, Onderwijsministers Hilde Crevits en Joëlle Milquet en tot slot ook federaal Minister van Werk Kris Peeters. Hetgeen inmiddels leidde tot een paar reparaties. Maar wat blijkt? Het kan toch erger. Help de rijken door te dreigen met het uithongeren van werklozen. "Hoe meer de vakbonden vragen dat de vermogenden eindelijk hun deel van de rekening gaan betalen voor de sanering, voor de werkgelegenheid en voor het herstel van het concurrentievermogen, hoe meer de regering er voor gaat zorgen dat de langdurig werklozen “hun rekeningen niet kunnen betalen”. Hoe laag kan je vallen…"
                                              ACV 2015-02-07 BTW verhogen om vermogenden opnieuw te ontzien
                                              De verklaring van minister van Overtveldt dat een tax shift eerst én vooral een BTW-verhoging moet zijn, tart ieder gevoel voor rechtvaardigheid. Het gaat niet op om de tax shift in te vullen met een hogere bijdrage van diegenen die nu al het meest bijdragen. Lage en doorsnee inkomens mogen niet getroffen worden door de tax shift. En dat is het geval met BTW-verhogingen. De regering moet werk maken van een rechtvaardige en substantiële tax shift richting een grotere bijdrage van vermogenden. De wil om vermogenden te ontzien is blijkbaar sterker dan de zin voor fiscale en sociale rechtvaardigheid.
                                              Lees meer
                                              ACV-brochure lonend studentenwerk 2015
                                              Veel studenten hebben een leuke werkervaring. Maar jaarlijks komen een aantal jongeren echter teleurgesteld terug van dit ’avontuur’. Het beloofde loon was er niet. Alle uren waren werkuren. Ziek zijn betekende ontslag...Wat moet je dan doen? Deze brochure legt het je haarfijn uit. Aan de hand van een aantal vragen leiden we jou door het kluwen van de jobstudentenwetgeving. In de ACV-brochure Lonend Studentenwerk en een handige infofiche vind je alles over de wetgeving jobstudenten en de 50 dagen-teller.
                                              Lees meer
                                              ACV 2015-02-04 Arbeidsmarktproblemen los je niet op met simpele slogans
                                              Het ACV is geschokt door de uitspraken van Zuhal Demir (N-VA) over het beperken in de tijd van werkloosheidsuitkeringen. Want door de uitkering te beperken in de tijd, drijf je mensen in armoede. Ze vallen dan terug op andere uitkeringen, een leefloon via het OCMW of de ziekteverzekering. Je verschuift alleen het probleem. Droog brood schept geen jobs. Meer jobs moeten er komen door de tax shift.  
                                              Lees meer
                                              ACV 150202 Button ontwerp sociaal akkoord
                                              De voorbije acties en het sociaal overleg hebben geleid tot een ontwerp van sociaal akkoord. Het ACV heeft tot het uiterste onderhandeld om het onderste uit de kan te halen. Met een dubbele afweging. Wat is te realiseren via overleg? En wat verliezen we als het niet tot een akkoord komt, met deze rechtse regering, en met deze werkgevers?
                                              Dit is een ontwerpakkoord. De militanten van het ACV beslissen op 10 februari of het resultaat aanvaardbaar is dan wel of deze dossiers terugschuiven naar de regering. Lees meer over de belangrijkste delen van het ontwerpakkoord.
                                              Lees meer
                                              ACV Brief Marc Leemans inschakelingsuitkeringen werk
                                              Het sociaal overleg heeft geleid tot een ontwerp van akkoord. De sociale partners hebben dit ontwerpakkoord voorgelegd aan de regering. Het ACV heeft zo ver mogelijk onderhandeld binnen het sociaal overleg om het onderste uit de kan te halen. Vanuit onze overtuiging dat we op deze manier betere resultaten behalen dan wanneer deze dossiers opnieuw op de regeringstafel belanden. Het ACV zal over dit ontwerpakkoord consulteren tijdens de Algemene Raad op 10 februari.
                                              Lees meer
                                              2015-22-01 ACV bezoekt Crevits
                                              Een ACV-delegatie aangevuld met jonge werkzoekenden en medewerkers van Arktos bezocht minister Crevits om aandacht te vragen voor de impact die een aantal maatregelen rond de inschakelingsuitkering en de diplomavereisten met zich mee brengen.  De Minister gaf aan dat ze het belangrijk vindt dat iedereen een diploma haalt op het einde van het secundair onderwijs. Maar wat met leerlingen die schoomoe zijn?
                                              Lees meer
                                              Marc Leemans président de la CSC
                                              JAN 17

                                              Hebben "ze" (werkgevers en regering) het begrepen?

                                              Het sociaal overleg werd vorige week opnieuw opgestart. Met een gesprek met de werkgevers binnen de Groep Van 10 en een cruciaal contact met de regering. Voor sommige waarnemers al meteen gelegenheid om een balans op te maken. Om winnaars van verliezers te scheiden. Een behoorlijk onzinnige oefening, haaks op de geest van echt overleg. En vooral ook zeer voorbarig. Want het echte werk is pas begonnen, de komende weken moeten een eerste reeks dossiers hun beslag krijgen. 
                                              ACV 2015-01-14 Tijd voor een echte én substantiële shift naar een eerlijke fiscaliteit!
                                              Terwijl alle experten en internationale instellingen het erover eens zijn dat een tax shift van arbeid naar vermogen nodig is om de (para)fiscale druk op arbeid te verlichten beschrijft het regeerakkoord het omgekeerde. Namelijk een verschuiving van minstens 766 miljoen euro van vermogen naar arbeid! De vakbonden willen een echte én substantiële bijdrage van de vermogens en vermogenswinsten om onze maatschappij te financieren. Daarvoor liggen pistes genoeg op tafel. 
                                              Lees meer
                                              ACV-Marc Leemans
                                              Marc Leemans was ‘onthutst’ toen hij hoorde van de moorddadige aanslag op het Franse satirische magazine Charlie Hebdo. ‘Dat extremisme de vrijheid van meningsuiting in het vizier neemt, op een dodelijke wijze, dat is onbegrijpelijk en onaanvaardbaar in een samenleving die van overleg een basiswaarde heeft gemaakt’.  Leemans is meteen ‘beducht’ voor de gevolgen. ‘Rechts noch links, noch het midden, mag dit gaan exploiteren voor electoraal gewin.
                                              Lees meer
                                              ACV 2015-01-07 Cassatie-uitspraak zaak Crown
                                              ACV en ABVV boeken een belangrijk succes in de juridische strijd tegen het gebruik van eenzijdige verzoekschriften om collectieve acties te breken. In de zaak Crown oordeelt het Hof van Cassatie dat een eenzijdig verzoekschrift van de werkgever niet gegrond was. Met dit arrest, dat nu werd bekend gemaakt, brengt het Hof van Cassatie opnieuw een zware klap toe aan de praktijk om met eenzijdige verzoekschriften van werkgevers collectieve acties te breken.
                                              Lees meer
                                              ACV Brief Marc Leemans inschakelingsuitkeringen werk
                                              Waarom heeft deze samenleving toch zo veel moeite met mensen die pech hebben in het leven? Werklozen hoeven op geen enkel medelijden te rekenen. Wie werkloos is, heeft het blijkbaar zelf gezocht. Daarom gaat de bijl in de inschakelingsuitkeringen. Daarom hebben oudere werklozen binnenkort geen recht meer op een anciënniteitstoeslag. Daarom moeten de oudste werklozen tot hun 65 jaar actief naar werk zoeken. Daarom moeten werklozen in ondoelmatige ‘gemeenschapsdienst’. Daarom worden ze nog strenger gecontroleerd. Tot op hun water- en elektriciteitsfactuur. Wat een schril contrast met de aanpak van fiscale fraude.  
                                              Lees meer