Overzicht regionale Visie 2015

Overzicht regionale Visie 2015
NOV 13

Vol goesting aan het werk met Vokans

“Taarten, bloemen, pralines…we krijgen zoveel erkenning voor onze dienstverlening. Van mensen die financieel geen marge hebben, is het extra bijzonder als ze met een doos dadels komen om ons te bedanken na een begeleiding,” getuigt het Vokans-team in Brussel. Maar wat is juist Vokans en wat doet deze vzw?
OKT 30

Verder kijken met werkzoekenden

Ben je werkzoekend? Dan heb je zonder twijfel ook al opgemerkt dat de nieuwe regelgeving rond werkloosheid niet eenvoudig is. De vele regeltjes en aanpassingen maken het dan ook bijzonder moeilijk om door het bomen het bos nog te zien. Het nieuwe ACV-project ‘Verder kijken’ helpt je graag hierbij.
OKT 16

Met ‘samen lezen’ leer je meer

Binnenkort starten we in ons verbond met een syndicale leesgroep. De mosterd voor dit initiatief haalden we bij ons Leuvense zusterverbond. ACV Leuven organiseert immers voor het vijfde jaar op rij een syndicale leesgroep. Visie had hierover een gesprek met Jozef Mampuys, lid van het Verbondsbestuur in Leuven en één van de initiatiefnemers.
OKT 2

Bompa werkt zich kapot, kleinzoon vindt geen job

De pensioenen zijn wél betaalbaar. Hogere pensioenen zijn haalbaar en langer werken voor minder pensioen is niet nodig. Straffe uitspraken van Kim De Witte, docent aan de leergang Pensioenrecht van de KU en pensioenspecialist van PVDA. Op 12 september was hij te gast op de ‘Voormiddag der Pensioenen’.
SEP 4

Mag het iets minder zijn?

Af en toe bereiken ons verhalen van kinderen die zonder eten naar school worden gestuurd. Hopelijk geldt dit niet voor jouw kind(eren). Maar misschien wordt het dit schooljaar toch wel vaker een boterham met choco of confituur in plaats van eentje met kaas of hesp. Het leven is voor gezinnen met kinderen sinds vorig jaar een heel stuk duurder geworden.
JUL 10

Afgestudeerd! Maar wat nu?

Duizenden studenten trokken eind juni de schoolpoort definitief achter zich dicht. Voor hen begint de zoektocht naar een job. Maar wat als die zoektocht niet meteen resultaat oplevert? Vanaf wanneer hebben ze dan recht op een uitkering? En wat met de kinderbijslag? De jongerenwerking van ACV zet nog eens alle belangrijke stappen op een rijtje.
MEI 29

Halle Zonder Grenzen voor sterkere ondersteuning van vluchtelingen en asielzoekers

Vorig jaar stond het multicultureel feest  in het teken van 50 jaar Marokkaanse immigratie in België. Dit jaar vragen we als Halle zonder Grenzen de aandacht voor een sterkere ondersteuning van vluchtelingen en asielzoekers met of zonder papieren.
MEI 15

Myriam en Maria in Tunis

Er hing een speciale sfeer in Tunis. Niet verwonderlijk als je beseft dat we pas enkele dagen na de terreuraanslag, waarbij een 20-tal toeristen het leven verloren in het Bardo-museum, in Tunis arriveerden. Nog nooit werden de deelnemers aan het Wereld Sociaal Forum zo goed onthaald. 
APR 30

Werken, mama zijn, slapen, herhaal

Cindy werkt als bewakingsagente voor g4s op en rond de luchthaven van Zaventem. Ze is ook al 3 jaar vakbondsafgevaardigde. Met veel overtuiging wil Cindy ons haar verhaal vertellen. Geen verhaal over spannende bewakingsopdrachten van megaberoemde celebrities. Neen, het zeer realistische verhaal van het hectische leven van een mama, werkende vrouw en vakbondsafgevaardigde.
APR 17

Nieuwe maatwerkdecreet roept veel vragen op

De sociale economie in Vlaanderen wordt grondig hervormd. Sinds 1 april is een nieuw decreet van kracht en spreken we niet langer van beschutte en sociale werkplaatsen, maar van ‘maatwerkbedrijven’. LBC-NVK en ACV BIE organiseerden een provinciale studiedag om hun militanten te informeren over de concrete gevolgen van het nieuwe decreet. En dat is nodig zo blijkt.
APR 3

Bestuur Sint-Pieters-Leeuw schrapt in dienstverlening

Eind december 2014 begon het te rommelen in het OCMW van Sint-Pieters-Leeuw.    Na een informeel gesprek tussen kerst en oudjaar viel op 18 februari 2015 het gevreesde verdict: in kader van besparingen worden drie diensten afgestoten, namelijk de poetsdienst met dienstencheques, de gezinshulp en de aanvullende thuiszorg. Ondanks grondige argumentatie van de vakbonden blijft het gemeentebestuur bij de genomen beslissing. ACV Openbare Diensten is zich echter blijven verzetten tegen de asociale besparingsmaatregel. Je vindt het volledige verhaal op de regionale Visie-pagina.
MRT 20

Kom op straat! Er is een alternatief!

In welke samenleving wil jij leven? In een samenleving die armen armer maakt en rijken nog rijker, waar werken steeds meer stress geeft en werkloos zijn je eigen schuld is?  In een samenleving waar het basisrecht op arbeid, wonen en onderwijs afhangt van je taal en je afkomst?  Of in een samenleving waar vooral families en verenigingen de rekening betalen?  Want het gaat steeds meer die kant uit … Net als het ACV, trekken Hart boven Hard en Tout Autre Chose bij de verantwoordelijken voor deze samenleving aan de bel: wij willen het anders! Daarom organiseert Hart Boven Hard en Tout Autre Chose de Grote Parade op 29 maart in Brussel. Ook ACV Brussel-Halle-Vilvoorde doet hieraan mee. Zo vertrekken we zondag 29 maart samen vanuit Halle en Vilvoorde. Wens je het extra-sportief aan te pakken? Wandel dan zaterdag mee met de Hartstocht van Vilvoorde naar Brussel! Meer info vind je via onze regiopagina
 Bekijk de regiopagina van 20 maart
MRT 6

De index, wa's da?

Zo wat elke dag duiken de regeringsmaatregelen op in de (syndicale) actualiteit. Denken we maar aan een tax shift of de hele SWT- en pensioenproblematiek. Of misschien nog actueler: de index en de indexsprong. Ondanks massaal protest van burger- en syndicale bewegingen, koos de rechtse regering Michel 1 op vrijdag 27 februari om deze indexsprong toch goed te keuren en op de parlementaire agenda te plaatsen. Maar wat is nu juist die index(sprong)?
FEB 20

Thérèse en haar 2 kinderen moeten het wellicht met 770€ per maand doen

Maak kennis met Thérèse, een alleenstaande mama met twee kinderen. Ze is één van 51.684 mensen die onvrijwillig deeltijds werken met een aanvullende uitkering van de RVA, de zogenaamde inkomensgarantie-uitkering. Door een nieuwe regeringsmaatregel zal diegene die een inkomensgarantie-uitkering krijgt na twee jaar de helft van deze uitkering verliezen. Dit betekent 23 % minder inkomen.  Maar wat betekent dit nu concreet voor Thérèse? 
FEB 6

Ook bij jou in de buurt hangt er een ACV-brievenbus

Op verschillende plaatsen in onze regio vind je ACV-brievenbussen. Via deze brievenbussen kan je allerlei documenten bezorgen aan de diensten  van het ACV, zonder rekening te moeten houden met de openingsuren van onze dienstencentra. De ACV-brievenbussen worden meermaals per  week gelicht.
JAN 23

Going back to my roots: militant zijn!

1 april 1995 was voor Guy Tordeur de eerste werkdag als verbondssecretaris. Op 30 september 2014 nam hij afscheid van de gebouwen in de Pletinckxstraat. Alhoewel afscheid is misschien veel gezegd. Zowel op een doordeweekse dag als op de acties in het najaar zagen we Guy nog in het verbondsgebouw. Op het einde van zijn loopbaan heeft Guy nog even de tijd genomen om op enkele vragen te antwoorden.
JAN 9

De 7 van 2014

2014 eindigde met een massabetoging (120.000 betogers), 3 provinciale stakingen en 1 grote (en uitstekend opgevolgde) nationale staking. De reden voor deze ‘hete herfst’ vind je al snel wanneer je de regeringsmaatregelen bekijkt. Na de ‘moeder van alle verkiezingen’ werden er zowel op Vlaams als federaal vlak rechtse regeringen gevormd. Regeringen die liever besparen op de kap van de gewone mens om vervolgens het lekkerste feestmaal te serveren voor vermogenden, aandeelhouders en ondernemingen. Maar wat gebeurde er nog in 2014?